"Stor sejr for fødevaresikkerhed": Salmonellafri kyllinger
Danmark har fået særstatus og kan kræve udenlandsk kyllingekød testet fri for salmonella
EU’s Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed har således givet Danmark særstatus for salmonella i kyllingekød. Det har et flertal af medlemslandene stemt for torsdag. Komitéen anerkender dermed den store danske indsats for at bekæmpe salmonella i slagtekyllingeproduktionen. Med en særstatus kan Danmark nu kræve, at udenlandsk kyllingekød skal være testet frit for salmonella, inden kødet sendes til Danmark.
- Det er en stor sejr for fødevaresikkerheden. Vi kan nu være så godt som sikre på, at der ikke er salmonella i det kyllingekød, vi køber i supermarkedet eller spiser på restauranterne. Hvad enten kødet er fra Danmark eller udlandet, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.
1.000 syge om året
Ministeren tilføjer, at den danske særstatus er en anerkendelse til de landmænd, slagterier og myndigheder, som i mere end 20 år har gjort en stor indsats for at slippe af med salmonella. Det har ført til et stort fald i antal registrerede sygdomstilfælde på grund af salmonella i Danmark.
I de senere år har antallet af syge ligget på omkring 1.000 om året. Omkring halvdelen bliver smittet med salmonella, mens de er i udlandet.
- Denne særstatus havde ikke været mulig uden erhvervets store fokus på at undgå salmonella i produktionen. Det er først og fremmest erhvervets fortjeneste, at vi nu kan føle os ekstra sikre på, at både det danske og det indførte kyllingekød er fri for salmonella, siger Esben Lunde Larsen.
I 2012 fik Danmark en tilsvarende salmonella særstatus for æg.
Man skal stadig altid følge hygiejnerådene. Herunder at gennemstege kyllingekød, da der kan være andre sygdomsfremkaldende bakterier i som eksempelvis campylobacter.